• https://www.facebook.com/afyonvho
  • https://www.twitter.com/@Afyonvho

 atabayrak

 

Üyelerimiz için Duyuru

Üyelerimizin klinik adresi, telefon numarası ve soyad bilgilerinde değişiklik olması halinde bilgi@afyonvho.org adresine bildirimde bulunmaları gereklidir.

İstişare Toplantılarımızın İlki Şuhut İlçesinde Başladı

19/09/2021

Odamız tarafından pandemi nedeniyle gerçekleştirilemeyen istişare toplantılarımız gerçekleştirilmeye başladı




Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası 19.09.2021 Tarihli Şuhut İlçesi Toplantısı

 
        Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası, pandemi nedeniyle gerçekleştirilemeyen istişare toplantılarının ilkini, Şuhut ilçesinde gerçekleştirdi. Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Nevzat ALGAN ile yönetim kurulu üyelerinin ve oda hukuk danışmanı Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Hatipoğlu’nun da hazır bulunduğu toplantıda; veteriner hekimlerin gerçekte sağlık çalışanı oldukları halde hukuken sağlık çalışanı haklarına sahip olmaması, sahada yoğun iş temposu ve mesleki hastalıklar nedeniyle uğradıkları mağduriyetler, hayvancılıkla uğraşan üreticilerin yaşadığı maddi sıkıntıların meslek camiasında oluşturduğu olumsuz yansımalar ve çalışma şartları ile mesleğin icrası hakkında mevzuatta bulunan eksikliklerin giderilmesi konularında Şuhut ilçesinde görev yapan veteriner hekimleri ile istişarede bulunuldu.
           
   Toplantıda, 2021 yılı itibariyle camianın mevcut sorunları değerlendirildiğinde, 1985 yılında kapatılan Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü'nün ve taşra teşkilatlarının ne derecede önemli olduğu ve bu teşkilatların yeniden yapılandırılmasının gerekliliği vurgulandı. Yönetim Kurulu Başkanı Algan, ‘1985 yılında Tarım Bakanlığı'nın teşkilat yapısı değiştirilmişti, o dönemde bakanlığa bağlı Toprak-Su Genel Müdürlüğü’nün tarım arazilerinin korunmasını ve ıslahını, Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü’nün doğrudan üretim aşamasında çiftçinin yaşadığı tüm sorunları, Gıda İşleri Genel Müdürlüğü’nün taşrada yaygın gıda laboratuvarları sayesinde gıda denetimini, Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü’nün ise hayvancılıkla ilgili bütün iş ve işlemleri yerine getirmekle yükümlü, yetkili ve donanımlı kurumlar olduğunu’ ifade etti. Algan, ‘12 Mart 1985 tarihinde kanun hükmünde kararname ile Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü ve taşra teşkilatları kapatıldığını ve böylelikle kamu veteriner hizmetlerinin askıya alındığını’ aktardı. Ayrıca, ‘Bu tarihten itibaren ülkedeki hayvan sayısının ve hayvancılık katma değerlerinin dramatik olarak azalarak, ülkemizin hayvansal gıda ve üretim bakımından önemli ölçüde gerilediğini’ söyledi. ‘Hayvancılık Genel Müdürlüğünün 2010 yılında açılması ile bir nebze de olsa sektöre işin uzmanı Veteriner Hekimlerin aktif olarak hizmet etmesinin amaçlandığını ancak yetersiz kaldığını’ ifade etti. Yaşadığımız küresel salgının, sürdürülebilir gıda üretimi ve hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların kontrolü konularının ülkeler için stratejik öneme sahip olduğunu ve köylerden şehre göçün azaltılması, tarım ve hayvancılık ülkesi olan Türkiye'nin ithalat değil ihracat yapan bir hale gelebilmesi için tarım sigortaları kanunun genişletilerek,  hayvan sağlık sigortası uygulamalarının da hayata geçirilmesinin gerekliliğini belirten Algan, ‘Kapatılandan Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü'nün ve taşra teşkilatlarının yeniden tesis edilmesini istiyoruz’ dedi. Bununla birlikte, yürürlükte bulunan ilaç takip sistemi nedeniyle sahada oluşan aksaklıklar hakkında değerlendirmeler yapıldı. Ayrıca, yöresel birçok ürünü ve meşhur lezzetleri ile ülkemizde ve dünya çapında öne çıkan gastronomi şehri Afyonkarahisar'da, özellikle kesimhane ve et işleme tesislerinde çalışan Veteriner Hekimlerin, bu tesislerin çalıştığı gün ve saatlerin tamamını kapsayacak şekilde istihdam edilmediği ve yarı zamanlı çalıştırıldığı aktarıldı.
   Toplantıda, 5996 sayılı kanun kapsamında çıkarılan gıda işletmelerine dair yönetmelikte, gıda işletmelerinin faaliyette olduğu gün ve saatlerin tamamında Veteriner Hekim çalıştırılması mecburi olduğu bilgisi paylaşıldı. Doğrudan halk sağlığı ve gıda güvenliği ile alakalı görev yapan tek sağlık konseptinde, hayvan sağlığı, gıda güvenliği ve halk sağlığının teminatı olan Veteriner Hekimlerin, bildirilen gıda firmalarında çalışmasının yalnızca istihdam açısından değil sürdürülebilir bir hayvansal üretim ve sağlık açısından olmazsa olmaz bir unsur olduğu ifade edildi. Tüm veteriner hekimler tarafından Gaziler günü nedeni ile başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları olmak üzere tüm kahraman gazilerimiz saygı ve minnetle anılarak toplantı bitirildi.
685 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın