• https://www.facebook.com/afyonvho
  • https://www.twitter.com/@Afyonvho

 atabayrak

 

Üyelerimiz için Duyuru

Üyelerimizin klinik adresi, telefon numarası ve soyad bilgilerinde değişiklik olması halinde bilgi@afyonvho.org adresine bildirimde bulunmaları gereklidir.

Afyon Şehir Gazetesi

...



Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Nevzat Algan
 
Sahipsiz köpekler hakkında yerel ve ulusal basında yer alan haberlerin neredeyse tamamı saldırı/ısırılma, trafik kazası ve hayvan istismarı konularındadır. Kamuoyunda infial uyandıran ve çok bilinen bu sorunlarla birlikte buz dağının görünmeyen kısmı zoonoz yani hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar çok ciddi bir tehlike olarak karşımıza çıkmaktadır.
Düzenli aşı ve koruyucu ilaç uygulamaları yapılmayan sahipsiz köpekler nedeniyle, en bilinenleri kuduz, kist (kisthidatik), toxoplazma ve paraziter hastalıklar başta olmak üzere birçok hastalık halk sağlığını, hayvan sağlığını ve gıda güvenliğini olumsuz etkilemektedir. Kendileri evcil hayvan beslemedikleri ve doğrudan temas etmedikleri halde maalesef birçok insan zoonoz hastalıklara yakalanmaktadır.

ZOONOZ HASTALIKLAR CİDDİ DÜZEYDE ARTTI

Sahipsiz hayvanlar;  dışkı, idrar ve salyalarıyla çocuk parkı ve bahçelerini sokakları, tahıl meyve sebze tarlalarını, hayvanların otladıkları meraları yaydıkları hastalık etkenleriyle bulaşık hale getirmektedir. Bugün hem insanlarda hem de hayvanlarda bahsettiğim zoonoz hastalıkların ciddi düzeyde artış gösterdiği bilinmektedir. Hastalıkların direk veya dolaylı olarak neden olduğu ölümler ve kalıcı sağlık sorunlarının yanında ekonomik olarak; yetişmiş insan kaynağı kaybı, tedavi giderleri ve kronik hastalık nedeniyle yaşanan iş gücü kaybı da oldukça ciddi boyutlardadır.
Sahipsiz hayvan meselesinin, günümüzde Küresel bir sorun olarak karşımıza çıkan gıda arz güvenliği ve Türk hayvancılığı açısından da değerlendirilmesi gerekir. Sahipsiz köpek ve kediler çiftlik hayvanları için de hastalık bulaştırıcı ara konak durumundadırlar. Sığır, Koyun ve keçilerde;  gebe hayvanlarda yavru atmaya neden olan, yavru ve yetişkinlerde ölüm ve verim kayıpları oluşturan birçok hastalığın görülme sıklığı artmıştır. Köylümüz ve üreticimiz bu nedenle ciddi ekonomik kayıplar yaşamaktadır. Dolayısıyla Ülke ekonomisi zarara uğramaktadır.

UNUTULMAMALIDIR Kİ KÖPEKLER EVCİL HAYVANLARDIR

Hayvan refahı açısından bakıldığında ise; ilk evcilleştirilen hayvanlardan olan evcil dostlarımız içinde durum iç açıcı değildir. Köpek psikolojisi ve davranışları alanında birçok çalışma bu durumun ispatı niteliğindedir. ‘’İşkence gibi çeşitli muamelelere maruz kalmaları,  İnsanlardan ya da kendilerinden daha güçlü hayvanlardan gördükleri zararlar,  Susuz ya da aç kalmaları,  Sağlıklarına zarar verecek yiyeceklerden kaynaklı hastalık ya da ölümler, Yiyecek bulamamalarından kaynaklı ve bulundukları yerleri benimsemelerinden kaynaklı alan kavgaları,  Sağlık kontrollerinin yapılmamasından dolayı hastalanmaları, birbirlerine hastalık bulaştırmaları ve bunun neden olduğu sancı ve acı çekmeleri,  Trafik kazaları sonucu ölüm ya da sakatlanmalar…  (Dodurka, 2009) ‘’ gibi olumsuzluklar dünyayı paylaştığımız sahipsiz köpeklerin refahı açısından uygun değildir. Unutulmamalıdır ki köpekler evcil hayvanlardır. Barınma ve beslenme ihtiyaçlarını vahşi doğada avlanarak karşılayamazlar.
 
‘SAHİPSİZ KÖPEK’ SORUNU CİDDİ BİR MESELEDİR

Son zamanlarda sıkça gündeme gelen sahipsiz sokak köpekleri sorununun, yalnızca saldırı/ısırık vakaları yönünden değerlendirilmesi problemin anlaşılması ve çözümü açısından yeterli ve doğru bir yaklaşım değildir. Sahipsiz sokak hayvanları konusu, Veteriner Halk Sağlığı, Hayvan Sağlığı, Gıda Güvenliği ve Hayvan Refahı açısından kapsamlı bir bakış açısına muhtaçtır. Bu bağlamda yapılacak objektif bir değerlendirme neticesinde görülecektir ki; ‘sahipsiz köpek’ sorunu ötelenerek, yerel yönetimlerin diğer harcamalarından artan sınırlı kaynaklar aktarılarak veya hayvan severlerin bağışları toplanarak yürütülen mütevazı çalışmalarla çözülemeyecek kadar ciddi bir meseledir.

KISIRLAŞTIRMA OPERASYONU İL GENELİNDE EŞ ZAMANLI DÜZENLENMELİDİR

Afyonkarahisar’da İl genelinde yaklaşık 22 bin civarında sahipsiz köpek bulunduğu düşünülmektedir. Bu sayının köpeklerin yüksek üreme kapasitesi nedeniyle hızla artacağı açıktır. İlimizde sahipsiz köpeklerin kısırlaştırılması ve rehabilitasyonu için yetki İl Çevre Hizmetleri Birliği’nde toplanarak mahalli idarelerinde katkılarıyla etkili ve hızlı hareket etme imkânı sağlanmıştır. Bu olumlu gelişmenin sağlayacağı fiili çalışma ve faydaları umutla bekliyoruz. Zira sahipsiz köpeklerin kısırlaştırılması operasyonlarından beklenen başarıyı sağlamak için il genelinin tamamında eş zamanlı bir organizasyon düzenlenmelidir. Aksi halde bugüne kadar yapıla gelen lokal uygulamalarda olduğu gibi, olumlu bir ilerleme kaydedilemez. Veteriner Hekimler olarak üstümüze düşen görevi imkânlar elverdiğince yapmaya her zaman hazırız. Yapılacak doğru ve etkili çalışmaları sabırsızlıkla bekliyoruz.

Habere Ulaşmak İçin 👉 Tıklayınız
574 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın